De auteurs

Pieter Clicteur

“Hoelang houdt hij het nog vol? Straks valt hij nog dood!”

Johannes Verschaeve zat minutenlang ijzig en stoïcijns onder water het hart te bezweren. Hij hield opmerkelijk lang zijn adem in. Ik was ondertussen al twee keer naar het wateroppervlak geschoten om naar adem te happen. Ook al was ik ondertussen al wat gewoon en zat ik veel langer dan vroeger op de bodem van het zwembad. Maar hij hield het nog een stuk langer vol. Ik vroeg me af of hij kieuwen had. Misschien wel, hij is tenslotte aan zee geboren. Maar ik ook, waarom had ik er dan geen? Omdat ik meestal met een duikfles het water in dook, uiteraard, dat moest de reden zijn!

60 portretten later hield ik het ongeveer even lang vol als hij toen, dat merkte ik aan de mensen die ik fotografeerde. Nu moesten zij twee keer lucht happen voor ik zuurstof nodig had. Het went dus, zoals alles. Of begon ik stiekem ook kieuwen te ontwikkelen?

Een boek maken met onderwaterportretten en tegelijk een goed doel belichten, wat een idee! Inge Deley postte het idee terloops, het liet me niet meer los. Twee jaar geleden heb ik mijn hart verloren aan onderwaterfotografie, toen ik voor het affichebeeld van een filmfestival met duikfles en vacuüm verpakt fototoestel naar de vloertegels van een zwembad zonk om acteur Johan Heldenbergh te portretteren. Vol enthousiasme ben ik in dit project gedoken - hoe kon het ook anders - en begonnen aan een zoektocht naar mensen die wilden meewerken aan het creëren en uitwerken van concepten - wat doet een mens zoal onder water met een mensenhart? - aan het portretteren en de nabewerking ...

Ik ben tevreden en dankbaar dat ik zo veel mensen heb kunnen overtuigen om aan mijn project deel te nemen, want evident was het niet! Voor de meeste mensen was het geleden van een verplichte zwemles dat ze nog eens met kleren aan in het water doken. Deze keer bleef het echter niet bij wat lengtes zwemmen, worstelend om het hoofd boven water te houden, om de zwemleraar te overtuigen dat ze dat brevet toch wel verdiend hadden. Het was werken en zwoegen, toch een poging doen om prikkende ogen op een natuurlijke manier open te houden en ondertussen dat symbolische hart een mooie plek in het plaatje zien te geven. Ze deden het allemaal vol overgave. Heerlijk was dat! Heerlijk om te zien dat ik niet alleen stond met mijn enthousiasme. Heerlijk om te merken dat orgaandonatie veel mensen beroert en sommigen zelfs door een heel persoonlijke ervaring. Dit boek was niet mogelijk geweest zonder de steun van vele mensen. Mensen die ik ontzettend dankbaar ben! Het mag dan wel boeiend en leuk zijn om met een idee te komen, ik stond nergens zonder de juiste mensen op de juiste plaats. Genereus waren ze, onbaatzuchtig: Rudy en het hele team van het bad in Oostende alsook Jef van het bad in De Haan. Bedankt om me telkens onvoorwaardelijk te ondersteunen met tijd en materiaal! Ook een welgemeende dank je aan Franklin, Gilbert, Georges van de Franklin Sleuyter Foundation die het idee direct met open armen hebben onthaald. Inge Deley, voor het idee en de ondersteuning. Aan iedereen die mij materiaal en kledij heeft geleend... en het doorweekt heeft teruggekregen. Inge, Yuna en Lenn, voor het geduldig wachten en de support. Aan Stichting Kunstboek die in dit project geloofde en het heeft afgewerkt tot dit mooie boek. Een resultaat waar ik fier op ben. Bedankt!

Een eindpunt is dit niet. Zeker niet. Ik ga er mee door, met fotograferen, met onderwaterfotografie, met boeiende opdrachten en conceptuele invullingen. Omdat ik het graag doe, omdat het mijn passie is en omdat ik er, in het geval van dit boek, hopelijk wat mensen mee kan aanzetten om een verschil te maken. Orgaandonatie redt levens en kan dat blijven doen als we met z’n allen de kleine stap zetten naar registratie.

 

Meer info over mijn werk: www.pieterclicteur.be en www.facebook.be/PieterClicteurPhotography

 

Inge Deley

Achter elk idee zit een creatieve geest. De creatieve breinen achter dit boek zijn Inge Deley en Pieter Clicteur. Inge Deley is coördinator van een Belgisch eventbureau en heeft een hart voor kunst. Zij had het idee om orgaandonatie op een kunstzinnige wijze in de spotlights te zetten. Samen met fotograaf Pieter Clicteur kneedde ze het concept tot het resultaat dat u in uw handen hebt: een bundel bijzondere beelden gecombineerd met ondubbelzinnige oneliners, harde feiten en aangrijpende verhalen uit het leven gegrepen.